Nieuws

Nieuws

Marktupdate groen gas

Vrijdag 02 december 2022

Europa kampt sinds begin 2022 met hoge gasprijzen door een tekort aan aardgas. Uiteraard wordt dit veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende onzekere levering van aardgas vanuit Rusland. Wellicht minder bekend is dat groen gas in dit aanbod kan voorzien.

De productie van groen gas wordt door meerdere instanties gestimuleerd. In januari 2022 heeft de Europese Commissie de richtlijnen voor hernieuwbare energie gelanceerd in de vorm van RED-II, waarin onder andere staat dat de EU in 2030 de doelstelling nastreeft om 32% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen op te wekken. Daarnaast dient de gebruikte energie in het weg- en spoortransport voor minimaal 14% uit hernieuwbare energie te bestaan.

In Nederland heeft de Tweede Kamer in juli 2022 de ambitie uitgesproken om vanaf 2030 minimaal 20% van de totale gasvoorziening in de stedelijke omgeving te laten bestaan uit hernieuwbaar gas. Dit zou betekenen dat we in Nederland in 2030 ruim tien keer de huidige productie (2022) van groen gas moeten gaan produceren. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de kamerbrief van Minister Jetten (Klimaat en Energie) over bijmengverplichting groen gas: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/01/bijmengverplichting-groen-gas

Terug naar nieuwsoverzicht