Nieuws

nieuws

Succesvolle kwalificatie Biogas Plus binnen Jumpstart

Donderdag 09 juli 2020

Succesvolle kwalificatie Biogas Plus binnen Jumpstart

Verheugd kunnen we meedelen dat de installaties van Biogas Plus zijn gekwalificeerd. Dit betekent dat de leden-melkveehouders van FrieslandCampina vanaf deze maand nog meer keus hebben om de uitstoot van methaan, CO2 en ammoniak sterk terug te dringen. Daarmee kan tegelijkertijd energie worden opgewekt tegen een goede vergoeding.

Strenge prestatiegaranties na opdoen van ervaring
Sinds de oprichting van Jumpstart is er veel ervaring opgedaan op het gebied van vergisten van mest op boerderijniveau. Dit heeft ertoe geleid dat de installaties nauwkeurig door Jumpstart worden getest voordat ze worden aangeboden aan de melkveehouders. Het gaat hierbij vooral om bewezen, langdurig goede prestaties van de installaties en goede service voor de melkveehouders. De installaties van Biogas Plus, onderdeel van ENGIE, hebben de 21-dagen prestatietest succesvol doorstaan waardoor de geïnteresseerde melkveehouders nu de keus hebben uit drie verschillende aanbieders van installaties, passend bij verschillende bedrijfsvormen van klein tot groot. 

Belangstelling flink toegenomen 
De kwalificatie van Biogas Plus komt op een gunstig moment. De belangstelling voor monomestvergisting bij melkveehouders neemt toe, nu het vertrouwen in de techniek en het verdienmodel groeit. Daarnaast ontstaan er extra financiële prikkels en kansen in ontwikkelruimte door het reduceren van stikstof en/of methaan uitstoot, zeker in combinatie van een monomestvergister (WKK) met mineralenscheider. De grotere keuzemogelijkheid voor leden en de prestatiegaranties van de installatie als gevolg van strenge leverancierseisen maken de weg vrij voor een grotere toename in nieuwe Jumpstart-installaties.

Terug naar nieuwsoverzicht